Kağıthane/ İSTANBUL info@gngdanismanlik.com

Blog

Dijital Pazarlama: COVID-19 Sonrası Ana Pazarlama Stratejisi Oluyor.

Salgın Sonrası Tüketici Davranışlarında Ne Gibi Değişiklikler Oldu?

Dünya geneline baktığımızda salgın sonrası nelerin değişeceği merak konusu olmuş durumda. Aniden dünya gündeminin merkezine konumlanan virüs yayıldığı ilk günden itibaren tüketici davranışlarını da etkilemeyi başarmış bulunuyor. Pandeminin ilk günlerinde müşteriler daha önce edinmiş oldukları tüketim alışkanlıklarından uzaklaşarak ürünleri stoklamaya odaklandılar. McKinsey‘in raporuna göre, tüketicilerin %75’i salgın sırasında alışveriş yapmak için yeni markaları, mağazaları ve yöntemleri denedi. Yeni arayışların ana sebebi ürün bulunabilirliği ve sonrasında daha iyi fiyatlar ve sunulan promosyonlardı. Aradığı ürünü rafta bulamayan müşteriler mecburen diğer markaların ürünlerini alıyordu. Bunun yanı sıra, aradığı ürünü indirimli fiyatlarla bulan müşteri markasının ne olduğu fark etmeden bu ürünü almaya devam etti çünkü aynı üründen bir tane değil birkaç tane alıp stoklamak düşüncesindeydi. İlaveten evden çıkmaya korkan insanlar alışverişlerini çevrim içi yapmaya başladılar. Bu da e-ticaret aracılığıyla yapılan alışverişlerin hızla artışına sebep oldu.

E-Ticaret ve Dijital Pazarlamanın Satış Üzerinde Olumlu Etkisi Var Mı?

Bu kadar büyük işlem hacmi ve bu büyüklükte veri dijital platformlara taşınınca doğal olarak bu dönemde e-ticaret ve dijital pazarlama stratejileri başarılı olan şirketlerin daha fazla kar elde etmelerini de tesadüflere bağlayamıyoruz.

Bununla birlikte Boston Consulting Group‘un gerçekleştirdiği “Veriye dayalı pazarlamadaki dönüşümle güçlü büyümeyi sağlama” araştırmasına göre, dijital pazarlama yeteneklerini geliştiren işletmeler, %20’lere kadar gelir artışı ve maliyetlerde de %30’a varan tasarruflar elde edebiliyor. Araştırma aynı zamanda, kurum kültürü gelişiminin en az dijital pazarlama araçları kadar önemli olduğuna da işaret ediyor. Araştırmada kurum kültürünün ve insan faktörünün dijital pazarlama üzerindeki yüksek etkisi ortaya koyuluyor.

Boston Consulting Group tarafından açıklanan araştırma, veriye dayalı ileri teknolojilerin kullanımının 4 ila 6 haftada etki ettiğini gösteriyor. Reklam verenler bu sayede hedef kitlelerine dokunan aksiyonlarını %50 oranında artırabiliyorlar. Bu artış, işlem başına maliyette %44 oranında tasarruf ve reklam harcamalarından elde edilen gelirde %33’e varan artış avantajı sunuyor. Şirketler için dijital pazarlama artık alternatif değil, ana strateji oluyor.

BCG’ye göre, şirketler veriye dayalı ileri teknolojilerden yararlandığında kampanya ölçütlerinde %20’yi bulan gelişme sağlayabilir ve kampanyaya insan eliyle yapılan düzenlemelerle %15’lik ek performansla güçlendirebilir.

İster virüsün etkisiyle insanların bütün gün evde geçirdiği dönemlerde isterse de insanların yavaş yavaş normal hayata döndüğü bu günlerde şirketler, dijital pazarlamayı tercih ediyorlar. Geleneksel pazarlamanın durağan yapısının aksine dijital pazarlamanın dinamik olması, hızlı aksiyon alma, interaktif iletişime olanak sağlama ve ölçülebilir olma gibi pek çok avantajı mevcut. McKinsey&Company tarafından yapılan araştırma dijital iletişim araçlarının potansiyel müşteriler üzerinde diğer iletişim araçlarına kıyasla yüzde 33 daha etkili olduğunu gösteriyor.

Dijital Pazarlama Hacmi 2021’de %13 Artacak.

We are Social ve Hootsuite Küresel Dijital Raporu’na göre, Türkiye’de 62,07 milyon internet kullanıcısı var. Bu da toplam nüfuzun %74’e tekabül ediyor. İnternette günlük geçirilen süre ise 7 saat 29 dakikadır. İlaveten Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 71’i yeni ürün veya hizmetlerini tanıtmak için dijital platformları kullanıyor. Online araçları, müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurma amacıyla kullananların oranı ise yüzde 63.

İstatistik verilerine göre, dünya çapındaki dijital reklam harcamaları 2020 sonunda 384 milyar dolara ulaşacak. 2021’de pazar hacminin 435 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Dijital Pazarlama Hacmi 2021’de Yüzde 13 Artacak.

  • Related Tags:

Yorum Yap