Bunun için atılacak ilk adım sektörümle ilişkili olan ihracatçı birliklerine üye olmaktır. Örneğin makine üreticisi bir firmaysanız T.C. Ticaret Bakanlığı’na bağlı Makine İhracatçıları Birliği’ne (MAİB) başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da tekstil sektöründe faaliyet gösteriyorsanız İTKİB’e üyelik için başvurabilirsiniz.
Üyeliğin kabul edilmesiyle birlikte ilgili birlik firmanızın ihracat yönelik faaliyetlerine katkı sağlayacak Pazar bilgileri, yeni mevzuat gelişmeleri, ticari ortaklıklar, yurt dışında iş yapmak isteyen kuruluşlar, fuarlar, sempozyumlar gibi konularda sizlere destek vermeye başlayacaktır. Bununla birlikte çevrimiçi, çevrimdışı, yüz yüze eğitimler düzenleyerek firmanızın ihracat kabiliyetinin gelişimine katkı sağlayacaktır.
İhracatçı birlikleri tüm üyelerine teşvik süreçleriyle ilgili bilgi ve destek sağlamaktadır. Destek Yönetim Sisteminin (DYS) 1 Ekim 2020 tarihinde açılmasına kadar ihracata dönük teşviklerden faydalanmak amacıyla başvuruda bulunduğunuz birlik bilgi ve belge alımı ilgili kuruluşun internet sitesi ya da temsilcileri üzerinden gerçekleştirilmekteydi. Örneğin bu tarihten önce pazara giriş belgeleriyle ilgili talebi ihracatçı birliklerine yaptığınız takdirde sürecin gelişimini izlemek için ihracatçı birliğini aramak ve sadece saat 15:00-17:00 arasında görüşme yapabilmek durumundaydınız. Her ihracatçı birliği bazı yönleri birbirine benzer olmakla birlikte farklı yöntem ve yollar izleyebilmekteydi.
DYS’nin 1 Ekim 2020 tarihi itibariyle hayata geçmesi ile birlikte tüm ihracat süreçleri buradan yürütülebilecek ve ihracatçılara doğrudan tüm işlemlerini uygulayabilme ve yönlendirebilme imkânı tanınmış olacaktır.
T.C. Ticaret Bakanlığı uzun süredir üzerinde çalıştığı bütüncül ihracat süreçlerini içeren bir platform Eylül 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. İhracat yapmayı planlayan ya da ihracat yapan işletmelerimiz https://kolayihracat.gov.tr adresine ulaşarak burada kurumsal ya da bireysel olarak üyeliklerden birini seçerek gerçekleştirdikten sonra hedef ülke bazlı istatistiklere dayalı birçok yararlı bilgiye iş analitiği seviyesinde ulaşabilmektedirler. Bu bilgilerin başlıkları aşağıdaki gibidir:
• Gümrük Vergileri
• İthalatçı Listeleri
• Hedef Pazar Durumu
• İkili Anlaşmalar
• Sektörel Fırsatlar (İhaleler, fuar-heyet-seminerler, ülkelerin değişen yasa değişim taslakları, dış ticaret ve gümrük mevzuatını takip edebilme)
Devletimizin ihracat yapmak isteyen ya da ihracat yapan kuruluşlarımıza yönelik birçok hibe ve teşvik programı bulunmaktadır. Bu desteklerin büyük bir kısmı T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Örneğin kuruluşunuz hizmet ya da bir ürün ihracatı yapmak istiyorsa her iki kapsamda da Ticaret Bakanlığı destekler sağlamaktadır.
A) Ticaret Bakanlığı destekleri
1) Yurt dışına gidip müşteri bulmak istiyor ya da pazarı tanımak istiyorsanız;
İş seyahatlerinde konaklama, seyahatleriniz, fuar harcamalarınız belirli oranlarda destek kapsamında girmektedir. Ayrıca yeşil pasaport için talepte bulunabilir ve sektörel ticaret heyetleriyle birlikte hareket edebilirsiniz.
2) Yurt dışında ürünlerinizin reklamını yapmak ve yurt dışında bir yeriniz olsun istiyorsanız;
Ofis-mağaza-depolar için kiralama desteği, reklam ve yurt dışı marka tescil desteklerine başvurabilirsiniz.
3) Hammaddelerinizi vergisiz almak, ürünleri satarken kalitenizi belgelendirmek istiyorsanız;
Test, analiz ve raporlarınız için destek alabilirsiniz, dahilde işleme belgesinden faydalanabilir ve ihracat için gereken belge ve sertifikalar için hibe sağlayabilirsiniz.
4) Uygun kredi bulmak istiyorsanız;
Sevk öncesi, sevk sonrası, uzun vadeli ve kısa vadeli gibi kapsamlarda OECD’nin belirlediği en düşük faiz oranlarıyla müşterilerinize finansman sağlayabilirsiniz. Bunun için Eximbank’a başvuruda bulunarak en uygun faiz oranlarını sunan kredilere ulaşmak.
5) Ürününüzü kendiniz tasarlamak istiyorsanız;
2008/2 tasarım tebliği kapsamında mühendis-ürün tasarımcılarınızın maaşlarında %50’ye varan destek için, yazılım-donanım-makine-ekipman giderleri ile tasarımcıların yurt dışındaki tasarımla ilgili faaliyetlerinde oluşan giderlerinin karşılanması için destek alabilirsiniz.
6) Hizmetlerinizi yurt dışına açmak istiyorsanız;
Ürün hizmet tescil desteği, yurt dışı birim desteği, belgelendirme desteği, acente komisyon desteği, tercümanlık desteği, hasta yol desteği , danışmanlık desteği, rapor desteği alabilirsiniz.
B) T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri
1) KOSGEB aracılığıyla Yurt dışı Pazar destek programı ile ihracata başlamak isteyen firmalara proje bazlı destekler sağlamaktadır. Personel giderleri, donanım-yazılım, hizmet alımı (test-analiz ve belgelendirme, tanıtım, yurt dışı fuar vb.) gibi kapsamlarda katkılar sağlamaktadır.
2) KOSGEB bu kapsamda Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı ile ticari kuruluşlar ya da girişimciler için
Uluslararası Hızlandırıcı Programı ile 3 yıl boyunca %60 oranında ve üst limiti 60.000 $ olan destekten faydalanabilmektedirler. Aşağıda bu desteğin içeriği bulunmaktadır:
1. Hızlandırıcı Ofis Kirası Giderleri,
2. Eğitim Giderleri,
3. Danışmanlık Giderleri,
4. Mentörlük Giderleri,
5. İş Yönetimi Giderleri,
6. Hukuk Giderleri,
7. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri,
8. Ulaşım Giderleri,
9. Konaklama Giderleri,
10. Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Giderleri,
11. Organizasyonla İlgili Genel Giderler
Yetkin ekibimizle teşvikleri planlayan, sağlayan ve sunan tarafların web sitelerini, yasal mevzuatı, ilanları, kongre, sempozyum ve duyuruları takip etmekte, değerlendirmekte ve mevcut müşterilerimizle paylaşmaktayız.
Öncelikle tüm müşterilerimize zengin bir danışmanlık paketi sunmakta ve paketin içerisinde yer alan tüm maddelerle ilgili faaliyetleri yürüterek aylık değerlendirme toplantılarıyla gözden geçirmekteyiz. İlerleme raporu oluşturarak destek süreçlerinizi sürekli iyileştirmekteyiz.
Bununla birlikte tüm bu desteklerden faydalanabilmeniz için bilgi, belge alımı ile diğer işlemler kapsamında MYK belgeli akredite danışmanlarımız sizlerle aylık yüz yüze ya da uzaktan bağlantı yoluyla toplantılar gerçekleştirerek bilgi sağlamakta ve operasyonel faaliyetler yürütmektedir.